Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: POLITICO: Mafioţii italieni au început să evite crimele

Ziarul de Vrancea
6 mai 2024 534 vizualizări

Nașii preferă acum criminalitatea economică – e mai profitabilă și implică mai puține riscuri, susțin procurorilor

Mafia italiană îşi murdăreşte rareori mâinile cu sânge în aceste zile. Bandele de extorcare nu mai sunt la modă, iar crimele sunt în mare măsură evitate de naşi. Doar 17 persoane au fost ucise de mafie în Italia în 2022, conform ultimelor date oficiale, faţă de peste 700 în 1991. În schimb, mafioţii s-au mutat agresiv în lumea cu risc scăzut şi discret a criminalităţii economice, au declarat procurorii italieni pentru Reuters.

Trecerea către evaziunea fiscală şi frauda financiară este alimentată de miliarde de euro intraţi în Italia sub formă de fonduri de recuperare post-COVID, care au fost concepute pentru a stimula economia, dar se dovedesc un avantaj pentru fraudatori.

Guvernul premierului Giorgia Meloni a dezvăluit luna trecută că a descoperit fraudă de 16 miliarde de euro legată de schemele de îmbunătăţire a locuinţelor.

Procurorii analizează, de asemenea, o posibilă folosire abuzivă a unui pachet de stimulare al Uniunii Europene în valoare de 200 de miliarde de euro.

Nu toată frauda este orchestrată de puternicele grupuri criminale organizate din Italia, spun procurorii, dar bănuiesc că sunt multe. ”Ar fi fost o prostie să credem că nu vor profita de un aflux uriaş de numerar”, a declarat Barbara Sargenti, un oficial al Procuraturii Naţionale Antimafia şi Antiterorism.

Cosa Nostra din Sicilia şi Camorra din oraşul Napoli sunt cele mai cunoscute grupuri mafiote din Italia, dar 'Ndrangheta, cu sediul în regiunea de sud a Calabriei, este cel mai mare grup criminal organizat al naţiunii. Deşi menţine un control strâns asupra comerţului european cu cocaină, a condus impulsul către fraudele cu finanţare, în ultimul deceniu.

Viziunea despre infracţiunile economice, mai degrabă pozitivă

Parchetul European (EPPO) - care investighează infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene - a tras un semnal de alarmă în februarie, avertizând că amploarea uriaşă a delictelor financiare din blocul celor 27 de naţiuni sugerează implicarea grupurilor criminale organizate. Aproape o treime din cele 1.927 de cazuri active ale EPPO în 2023 au fost centrate pe Italia, unde prejudiciul estimat a fost de 7,38 miliarde de euro, dintr-un total de 19,3 miliarde în întreg blocul.

Interviurile cu şapte procurori şi şefi de poliţie, cuplate cu o analiză a mii de pagini de documente judecătoreşti, au dezvăluit amploarea implicării mafiei în lumea afacerilor din Italia şi costul pe care acest lucru îl impune cuferelor statului.

Procurorii au spus că infracţiunile se bazează adesea pe complicitatea antreprenorilor, bucuroşi să găsească noi modalităţi de a se eschiva de impozite.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, care în 2021 a costat finanţele statului aproximativ 83 de miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Trezoreriei. ”În Italia, nu există stigmatizare socială pentru cei care emit facturi false sau evadează taxe. Viziunea socială despre infracţiunile economice sunt foarte diferite de cele referitoare la traficul de droguri”, a declarat Alessandra Dolci, şefa echipei de urmărire anti-mafia din Milano.

Deşi nu există o estimare oficială a amplorii implicării crimei organizate în infracţiunile financiare din Italia, doi dintre procurorii care au vorbit cu Reuters au estimat că este vorba de miliarde de euro în fiecare an - din care doar o fracţiune fusese descoperită.

20 de ani de închisoare pentru 50 de grame de cocaină, 18 luni pentru fraude fiscale

Pentru bandele criminale, având în vedere sumele mari de bani implicate, pedepsele sunt relativ uşoare. Dacă eşti prins încercând să vinzi doar 50 de grame de cocaină, rişti până la 20 de ani de închisoare. Dar, dacă emiţi facturi false pentru a câştiga credite fiscale frauduloase de 500 de milioane de euro, rişti doar între 18 luni şi şase ani de închisoare.

”Nu există nicio comparaţie când vine vorba de evaluarea raportului risc/recompensă”, a spus Dolci, procuror antimafia.

S-ar putea să nu fie un film de la Hollywood, dar mai multe cazuri recente evidenţiază legăturile dintre escrocheria fiscală şi crima organizată.

În februarie, poliţia din regiunea de nord Emilia Romagna a arestat 108 persoane despre care se credea că ar fi apropiate de ”Ndrangheta”. Aceştia sunt bănuiţi că au emis facturi false în valoare de 4 milioane de euro pentru servicii inexistente în construcţii navale, întreţinere utilaje industriale, curăţenie şi închiriere de maşini. Ancheta este în desfăşurare şi încă nu a fost stabilită o dată pentru judecată.

Colonelul Filippo Ivan Bixio, comandantul provincial al Poliţiei Fiscale, a spus că astfel de scheme le-au permis oamenilor de afaceri să-şi reducă venitul impozabil şi să obţină credite fiscale.

"Nu este un fenomen sporadic. Este structurat", a spus el.

Magistratul din Milano Pasquale Addesso a asistat de aproape la metamorfoza mafiei. De când oraşul a organizat un proces în 2011 pentru aproximativ 120 de inculpaţi, acuzaţi de o serie de crime tradiţionale ale mafiei, Addesso spune că nu a întâlnit niciun caz de extorcare, care a fost odată un pilon al activităţii mafiei.

”Ndrangheta... nu mai este implicată în bande de extorcare, ci în insolvenţe şi falimenturi. (A intrat în lumea subcontractării, răspunzând unei cereri de evaziune fiscală din partea antreprenorilor”, a spus el.”.

Lidl a externalizat către cooperativele Ndrangheta

Un proces care s-a încheiat anul trecut s-a centrat pe o investigaţie condusă de Addesso, care a dezvăluit unele dintre numeroasele escrocherii folosite de mafioţi – inclusiv crearea de cooperative aparent legitime care oferă companiilor servicii de externalizare la preţ redus, doar să-i falimenteze după doar doi ani.

Motivul a fost simplu. Guvernul oferă scutiri de impozite frumoase companiilor nou înfiinţate. O companie care nu are intenţia de a creşte poate folosi acest ajutor pentru a oferi preţuri extrem de competitive şi apoi, declarând fraudulos falimentul, poate renunţa la datoriile şi obligaţiile sale de asistenţă socială.

”Ndrangheta operează în întregul sector al furnizării de muncă temporară, de la transport până la curăţenie. Fără să plătească taxe şi contribuţii, poate oferi servicii la preţuri reduse”, a declarat Gaetano Paci, procuror-şef în oraşul Reggio Emilia.

Documentele instanţei au arătat că companiile internaţionale - printre care UPS Italia, gigantul german de transport DB Schenker şi lanţul de supermarketuri Lidl - au externalizat unele logistice către cooperative create de ”Ndrangheta”. Companiile au fost condamnate la plata amenzilor.

Un purtător de cuvânt al DB Schenker a declarat că procedurile împotriva companiei au fost acum închise şi a refuzat să comenteze. Lidl a refuzat să comenteze. UPS a declarat că îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu toate legile locale şi că programul său de conformitate a abordat în mod special preocupările procurorilor.

Făcând aluzie la costul pentru starea unor astfel de scheme, serviciul de venituri interne a dezvăluit parlamentului, în iulie anul trecut, că companiile falimentare datorau în total 156 de miliarde de euro, în impozite neplătite şi plăţi de pensii. Aceasta este de aproximativ trei ori mai mare decât veniturile anuale din impozitul pe profit ale Italiei, care anul trecut au fost de 51,75 miliarde de euro.

O parte substanţială a sumei restante se datorează unei fraude suspectate, cu posibile legături cu mafia, a spus Addesso. El s-a plâns, însă, că există o lipsă de personal cu aptitudini pentru a efectua investigaţii financiare complexe şi a dovedi când falimentele sunt frauduloase.

”Dacă vrei să combaţi mafia, atunci ar trebui să te concentrezi mai mult pe legile privind insolvenţa şi falimentul decât pe extorcare”, a spus el.

Preluarea firmelor aparent de succes şi apoi eviscerarea acestora poate fi, de asemenea, profitabilă.

Într-un caz evidenţiat în procesul de la Milano al lui Addesso, el a arătat cum doi membri ai ‘Ndranghetei au investit într-un restaurant cu stea Michelin, într-un zgârie-nori al oraşului în 2014, promiţând că îl vor ajuta pe proprietar să acopere taxele restante şi chiria pe proprietate. Nu au făcut-o. În schimb, au făcut mai multe datorii şi au declarat faliment - nu o dată, ci de două ori - datorând statului circa 1,8 milioane de euro taxe neplătite.

Deşi cei din spatele acestei fraude au fost condamnaţi şi închişi, anchetatorii spun că mulţi alţi infractori scapă, parţial din cauza legilor care limitează timpul disponibil pentru urmărirea penală a infracţiunilor economice.

Termenul de prescripţie este de 6 ani pentru evaziune fiscală, 8 ani pentru neplata TVA-ului şi 10 ani pentru faliment fraudulos.

Însă investigaţiile complexe pot dura câţiva ani şi, chiar dacă se obţine o condamnare, există adesea un proces de apel lung, spun procurorii.

Subliniind problema, Consiliul Europei, un organ de supraveghere a democraţiei şi a drepturilor omului, a declarat că în 2022 doar 0,9% dintre deţinuţii Italiei ispăşeau pedeapsa pentru infracţiuni economice - mult mai puţin decât 7,1% în Franţa şi 9,8% în Germania.

Iar guvernele succesive nu au reuşit să întărească regulile privind criminalitatea economică, preferând să se concentreze în schimb pe reforme care ar recupera o parte din banii datoraţi.

Decretele fiscale din februarie includ dezincriminarea unor infracţiuni fiscale, despre care opoziţia a spus că legitimează comportamentul ilegal.

”Nu există amnistie şi nicio favoruri pentru vicleni. Această reformă nu face decât să pună oamenii cinstiţi în situaţia de a plăti”, a spus Meloni parlamentului, apărând legea.

Putin şi-a preluat mandatul: Nu refuzăm dialogul cu ţările occidentale

Vladimir Putin a preluat marţi funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, ceremonia solemnă având loc la Kremlin la ora prânzului, iar în alocuţiunea rostită imediat după învestire liderul rus, aflat la putere de un sfert de secol, a făcut aluzie la războiul din Ucraina, dând asigurări că ţara va trece „cu onoare” prin această perioadă „grea, de etapă” şi îşi va păstra tradiţiile şi valorile. Pe de altă parte, el s-a declarat deschis să dialogheze cu Occidentul, dar numai dacă acesta va respecta condiţiile cerute de Moscova.

Ceremonia a început cu prezentarea solemnă a drapelului de stat rus, a drapelului preşedintelui, a Constituţiei Rusiei şi a blazonului prezidenţial în Sala Sfântul Andrei a Marelui Palat al Kremlinului.

În conformitate cu articolul 82 din Constituţia Federaţiei Ruse, în prezenţa membrilor Consiliului Federaţiei, a deputaţilor din Duma de Stat şi a judecătorilor Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a depus jurământul faţă de poporul rus. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, a anunţat că Vladimir Putin este oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse.

În alocuţiunea rostită imediat după aceea, Putin şi-a reluat teza şi obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condiţiile puse de Rusia şi numai de pe picior de egalitate.

„Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.

Totodată, el a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbuşirea disidenţei şi nu va tolera „tulburările interne”, confirmând o tendinţă de înăsprire a autocraţiei deja prognozată de analiştii şi experţii internaţionali.

Putin a avut în discurs şi o aluzie şi în ceea ce priveşte viitorul guvern şi oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecţie - posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc „loialitatea”.

„Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile”, a spus Putin.

Un halterofil, fost campion european, ucis de ruși pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Peleșenko, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe linia frontului, a anunțat luni Federația ucraineană de haltere, citată de Le Figaro.

Peleșenko, în vârstă de 30 de ani, a fost de două ori campion european în 2016 și 2017. La Rio, în 2016, el a ocupat locul al patrulea la categoria 85 kg.

„Cu mare tristețe vă informăm că inima marelui sportiv ucrainean Oleksandr Peleșenko a încetat să mai bată”, a precizat Federația într-un comunicat.

Victor Slobodianiuk, antrenorul echipei ucrainene de haltere, a scris pe Facebook că sportivul „a murit ca un erou apărând Ucraina”. Peleșenko se alăturase forțelor armate ucrainene la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022, potrivit Comitetului Olimpic Ucrainean.

Polonia finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina

Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din această ţară, informează AFP. "Astăzi, avem peste 20.000 de (terminale) Starlink, a căror funcţionare este finanţată de Polonia", a declarat prim-ministrul polonez pentru digitalizare Krzystztof Gawkowski, în timpul unei vizite la Kiev, citat de agenţia PAP.

"Starlink îşi aduce sprijinul pentru armata ucraineană, dar şi pentru spitale", a subliniat el. În ianuarie, Ministerul pentru Digitalizare polonez a anunţat că Varşovia este "cel mai mare furnizor de terminale Starlink" pentru Kiev, cu 7.990 de terminale transmise.

Starlink dispune de o reţea de peste 2.000 de sateliţi cu orbită joasă deasupra Pământului, conectate la terminale terestre ce permit generarea de Wi-Fi şi prin urmare acces la internet.

După declanşarea invaziei ruse, societatea lui Elon Musk, Space X, a livrat acolo mai multe mii de terminale, esenţiale pentru comunicaţiile armatei ucrainene.

Ucraina şi Elon Musk întreţin de mai multe luni relaţii complexe. Kievul i-a mulţumit pentru că a desfăşurat sateliţi, însă mai târziu şi-a exprimat indignarea atunci când el a propus ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obţine pacea.

Gawkowski s-a deplasat luni într-o vizită-surpriză la Kiev, unde a avut o întrevedere cu ministrul pentru transformare digitală Mihailo Fedorov. Cei doi responsabili au semnat un memoradum de cooperare în domeniul securităţii cibernetice.

"Am convenit că ameninţările Rusiei faţă de Polonia şi Ucraina în domeniul cibernetic sunt foarte similare", a adăugat ministrul polonez. "Polonia este angajată într-un război cibernetic rece cu Rusia", a mai declarat Gawkowski.

Atac la un spital din China, soldat cu peste 10 morți și răniți

Un atac la un spital din sud-vestul Chinei s-a soldat marți cu peste 10 morți sau răniți, potrivit presei de stat, care nu a precizat natura atacului, transmite agenția AFP. „Incidentul a avut loc la un spital local și până la ora 13:20… mai mult de 10 persoane au fost rănite sau ucise”, a declarat agenția de presă de stat Xinhua.

Serviciile poloneze anunţă că au găsit dispozitive de ascultare în sala în care trebuia să se reunească guvernul

Serviciile speciale poloneze au găsit şi demontat dispozitive de ascultare într-o sală în care urma să se reunească, marţi, consiliul de miniştri, a declarat purtătorul de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale. "Serviciul de Protecţie a Statului, în cooperare cu Agenţia de Securitate Internă, a detectat şi demontat dispozitive care ar putea fi folosite pentru ascultare în sala în care va avea loc astăzi reuniunea Consiliului de Miniştri la Katowice", a scris Jacek Dobrzynski pe platforma de socializare X. "Serviciile desfăşoară activităţi suplimentare în această chestiune", a adăugat Dobrzynski.

Polonia, centru de aprovizionare militară occidentală pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, este în alertă sporită pentru orice semn de activitate de spionaj. Luni, guvernul a declarat că verifică dacă un judecător polonez care a avut acces la informaţii confidenţiale şi a cerut azil politic în Belarus a făcut spionaj.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.