Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ar putea Europa să învingă Rusia într-un ipotetic al treilea război mondial?

Ziarul de Vrancea
24 mar 2024 1059 vizualizări

Cu aproape 6.000 de focoase nucleare, țara lui Vladimir Putin are capacități devastatoare capabile să anihileze orașe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive, potrivit publicației spaniole La Razon, citată de Rador Radio România.

La sfârșitul lunii februarie președintele rus a anunțat desfășurarea de trupe pe flancul vestic care reacție la extinderea NATO în est și a „implicării Suediei și Finlandei în Alianță”. De asemenea, el a amenințat cu „consecințe tragice” dacă Alianța trimite trupe în Ucraina. „Au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare NATO în Ucraina. Să ne amintim de soarta celor care au trimis contingente împotriva țării noastre. Acum consecințele pentru potențialii intervenționiști vor fi mult mai tragice”, a spus Putin.

În fața acestui titan, ce opțiuni ar avea Europa, dacă Putin ar decide să atace? Realitatea este că NATO, cu Statele Unite la cârmă, deține majoritatea puterii defensive occidentale. Mai mult, două dintre cele mai mari armate din lume sunt situate în Europa. Marea Britanie și Italia ocupă locul șase, respectiv al zecelea în clasamentul anual al Global Firepower. Această clasificare arată că Statele Unite sunt prima putere mondială, urmate de Rusia și China. Pe locurile patru și cinci se află India și Coreea de Sud. Franța are 200.000 de soldați, 1.000 de avioane și 400 de tancuri. Între timp, Germania, care își mărește semnificativ capacitatea de arme, are 180.000 de soldați, 617 avioane și 266 de tancuri.

La rândul său, Spania se află pe locul 20 în rândul țărilor cu cea mai mare capacitate militară, cu mult în urma unora dintre vecinii săi. Ea are aproximativ 133.000 de oameni ca personal activ, repartizați între Forțele Aeriene și Spațiale. În plus, are 347 de tancuri, 11 fregate, 70 de Eurofighters și sute de elicoptere de atac și transport.

Rusia câștigă doar la numărul de tancuri

Dacă comparăm puterea NATO și a Rusiei, Alianța ar fi declarată clar învingătoare, deoarece are 2.355.000 de soldați, față de cei 900.000 ai țării eurasiatice. Numărul de aeronave este și el mult mai mare: 17.400 față de 4.173. Rusia câștigă doar la numărul de tancuri, are 12.420, față de cele 10.700 ale NATO. Numărul de nave pe care le are NATO este și el mai mare: 1.159 față de 605.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei puteri se află de cealaltă parte a Atlanticului, în Statele Unite. Acest lucru arată slăbiciunea europeană față de Rusia. O altă problemă cu care se confruntă Bătrânul Continent este numărul de arme nucleare. Realitatea este că Franța și Marea Britanie sunt singurele țări care au acest tip de arme. Francezii au 290 de focoase nucleare, dintre care 280 sunt desfășurate pe rachete sau sunt amplasate în baze cu forțe operaționale.

Se estimează că Statele Unite au 100 de focoase nucleare stocate în toată Europa la baze aeriene din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare. Acestea fac parte din cele 5.244 de focoase nucleare pe care le dețin, dintre care 3.708 sunt operaționale, iar restul urmează a fi demontate. În timp ce Rusia, cu aproape 6.000 de focoase nucleare, are capacități devastatoare, inclusiv rachete balistice intercontinentale și arme hipersonice capabile să anihileze orașe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive. Un arsenal căruia doar Statele Unite i-ar putea prezenta o rezistență efectivă.

Sagrada Familia din Barcelona "va fi finalizată în 2026"

Bazilica Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată de finalizare: 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră. Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudi a anunțat miercurea trecută această dată, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii, scrie The Guardian.

Esteve Camps a declarat că au banii și materialele necesare pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona. Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034.

Atunci când au început lucrările, în 1882, locul era un teren agricol deschis, dar în anii care au trecut, orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care se va întinde pe două blocuri mari ale orașului, va implica strămutarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi. În timp ce unii cercetători ai lui Gaudi contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

"Urmăm planul lui Gaudi la literă”, a spus el. "Suntem moștenitorii săi și nu putem renunța la proiectul său. Planul prezentat autorităților locale în 1915, care a fost semnat de Gaudí, include scara". El a adăugat că se află în discuții cu primarul Barcelonei, Jaume Collboni, cu privire la acest plan, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt. "Nu am un glob de cristal care să-mi spună când vor lua o decizie", a spus el.

De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier. Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații, ceea ce făcea ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți se îndoiau că lucrările vor fi vreodată finalizate. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind "poezia arhitecturii... un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire".

De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro (20 și 32 de lire sterline) pe vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna așa. Salvador Dalí i-a descris "frumusețea terifiantă și comestibilă", în timp ce George Orwell a considerat-o "una dintre cele mai hidoase clădiri din lume" și a comentat că anarhiștii au dat dovadă de lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

Masacru la concert: Ce se știe despre cei patru suspecți arestați

Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis cererea procurorilor ca toți cei patru inculpați în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestați preventiv. Toți cei patru bărbați vor rămâne în detenție până la 22 mai, a precizat instanța.

Fiecare dintre cei patru inculpați a fost adus în fața instanței în mod individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzațiile, potrivit agenției TASS. Numele celor patru inculpați sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Șamsidin Fariduni și Muhammadsobir Faizov. Toți cei patru sunt din Tadjikistan și se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate.

Instanța a ținut audieri cu ușile închise pentru fiecare dintre acuzați, fără a permite accesul publicului.

CNN a sumarizat ce se știe până acum despre cei patru suspecți ai atacului de la sala de concerte din Moscova în care au murit cel puțin 137 de persoane, în timp ce peste 180 sunt rănite.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în fața instanței. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o ședere temporară pentru trei luni în orașul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase.

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat și a declarat în fața instanței că avea documente de înregistrare rusești, dar că nu-și amintește unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Șamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan și este cetățean al țării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din orașul rus Podolsk și era înregistrat în orașul Krasnogorsk.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoțit de un medic la înfățișarea sa în fața instanței. Faizov era șomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraș situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraș. S-ar fi născut în 2004.

Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii. Atacul a avut loc la doar o săptămână după ce Putin și-a asigurat al cincilea mandat prezidențial, iar evenimentul este de natură să-i afecteze imaginea de lider care se prezintă ca o persoană capabilă să garanteze ordinea.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar Putin nu a menționat public gruparea militantă islamistă în legătură cu atacatorii, despre care a spus, în schimb, că au încercat să fugă în Ucraina. El a declarat că indivizi din "partea ucraineană" erau pregătiți să îi ducă pe atacatori peste graniță.

Ambasada Rusiei la Washington afirmă că nu a primit din partea SUA niciun avertisment cu privire la un potențial atac la Moscova. Săptămâna trecută, Putin a respins avertismentele ambasadei SUA în Rusia privind posibilitatea unor atacuri asupra unor grupuri mari de oameni.

Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut o reuniune cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni influenta soră a acestuia din urmă, care a precizat însă că întâlnirea este puțin probabil să aibă loc fără o schimbare a politicii conducerii de la Tokyo față de regimul de la Phenian. "Domnul Kishida și-a exprimat recent dorința de a se întâlni cu președintele Comisiei pentru afaceri de stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) cât mai curând posibil", a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă KCNA.

Premierul japonez, care spune că nu știe despre acest comunicat al Phenianului, a declarat în parlament că este "important să aibă loc discuții la nivel înalt cu Phenianul pentru a rezolva disputele".

Relațiile dintre cele două țări au fost tensionate din cauza unei serii de probleme, de la ocupația japoneză a peninsulei coreene între 1910 și 1945, la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului japonez și scandalul răpirilor.

Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetățeni japonezi în anii 1970 și 1980 pentru a-și instrui spionii în limba și cultura japoneză. La o lună după aceste dezvăluiri, cinci dintre ei au fost autorizați să se întoarcă în Japonia. În pofida acestui conflict istoric, Kishida a declarat că dorește să schimbe relația dintre Tokyo și Coreea de Nord și anul trecut și-a exprimat dorința de a se întâlni cu Kim Jong Un "fără condiții", asigurând, într-un discurs la Națiunile Unite, că Japonia este hotărâtă să rezolve toate disputele, inclusiv cea a răpirilor.

În februarie, Kim Yo Jong, una dintre cele mai mediatizate figuri ale regimului, a lăsat să se înțeleagă că este posibil ca premierul japonez să fie invitat să viziteze Coreea de Nord. Cu toate acestea, ea a avertizat luni că "decizia politică a Japoniei este cea care contează cel mai mult pentru a deschide o nouă eră în relațiile dintre Coreea de Nord și Japonia", făcând apel la Tokyo să nu "interfereze cu exercitarea drepturilor suverane".

Cel puțin 25 de morți în Brazilia, după o furtună extremă

Echipele de salvare lucrau duminică, pe o ploaie torențială, pentru a ajuta victimele unei furtuni violente și ale ploilor abundente care au lovit începând de vineri sud-estul Braziliei, în special statele Espirito Santo și Rio de Janeiro, provocând moartea a cel puțin 25 de persoane.

Furtuna a fost cauzată de sosirea unui front rece care a făcut ravagii în Rio Grande do Sul la mijlocul săptămânii, apoi a lovit São Paulo și Rio, înainte de a ajunge la Espírito Santo.

Duminică, nivelul apei scăzuse după o noapte în care nu a mai plouat aproape deloc, ceea ce a permis salvatorilor să ajungă în zone care până atunci erau inaccesibile, a declarat guvernatorul.

Imagini aeriene din Mimoso do Sul, surprinse sâmbătă și difuzate de serviciul de pompieri, arătau cartiere întregi ale orașului sub ape, fiind vizibile doar acoperișurile caselor. În alte fotografii publicate de presa locală, mai multe vehicule, inclusiv o mașină de pompieri, au fost măturate de viitură.

Școlile publice au fost transformate în adăposturi, potrivit unui comitet de urgență înființat de guvernul local și de salvatori.

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor și cu cei afectați, într-un mesaj postat sâmbătă seara pe rețelele sociale. Tragediile de acest tip "se intensifică odată cu schimbările climatice", a declarat șeful statului, care a subliniat eforturile depuse pentru a consolida prevenirea și intervenția în caz de dezastre și a pus la dispoziție echipe care să colaboreze cu administrațiile locale.

Meteorologii de la Institutul Național de Meteorologie (Inmet) anunțaseră o furtună "severă", în special în Rio, cu precipitații de 200 de litri pe metru pătrat între vineri și duminică. Acest volum depășește media istorică de 141,5 litri pe metru pătrat estimată pentru întreaga lună martie.

Furtuna intervine după un val de căldură extrem în regiune, cu o temperatură resimțită ca 62,3ºC duminică, la Rio de Janeiro. Brazilia, care suferă de efectele schimbărilor climatice, este afectată de dezastre naturale repetate. Peste 230 de persoane au murit la Petropolis în 2022, în urma ploilor abundente.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.